Cytryna


Jeden z największych producentów leków po 20 latach badan laboratoryjnych prowadzonych od 1970 roku udowodnił, że cytryna zabija komórki nowotworowe w przypadku 12 rodzajów nowotworów jak nowotwory jelita, piersi, prostaty, płuc i trzustki. Owoce drzewa cytrynowego działają 1000 razy lepiej niż Adriamycyna, lek używany przy chemioterapii, powodujący tylko zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Przy czym cytryna zwalcza tylko złośliwe komórki rakowe i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla normalnych komórek organizmu. Nie wiedzieliśmy o tym bo wielkie firmy farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznych produktów co przynosi im wielkie zyski.
Jest wiele gatunków drzew cytrusowych rodzących cytryny i lemonki. Można je zjadać na wiele sposobów: sok, miąższ, skórkę, robić drinki i ma to wszystko wiele zalet, z których najważniejsze to niszczące oddziaływanie na torbiele i nowotwory. A także zwalczanie drobnoustrojów, zakażeń bakteriami oraz grzybami. Cytryny są też skutecznym środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. oraz działają jako środek przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym oraz regulują też ciśnienie krwi, kiedy jest ono za wysokie.
Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność spożywania jej w leczeniu szkorbutu – choroby groźnej zwłaszcza dla marynarzy odbywających długie rejsy. W roku 1795 we flocie angielskiej wprowadzono dl a każdego marynarza obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy.

ZADZIWIAJĄCE MROŻONE CYTRYNY
Kluczem do pełnego wykorzystania leczniczych zalet cytryny jest spożywanie również jej skórki, gdyż zawiera 5 do 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny. Dla uzyskania tego celu najprostszym sposobem jest zamrażanie cytryn w domowej lodówce. Należy dobrze wymyć (wyszorować) cytrynę, zamrozić ją w zamrażarce swej lodówki i utrzeć na tarce na miazgę.
Tą utartą masą można posypywać i dodawać do jedzenia i napojów (sałatki, lody, zupy, dania rybne, mięsne, sosy, whisky, wino – lista dań jest niekończąca się). Całe jedzenie zyska niespodziewanie cudowny smak. Można jej nawet używać do gorących kubków (zupki błyskawiczne).
Tak więc włóż swoją umytą cytrynę do zamrażalnika i dodawaj do jedzenia codziennie.

Powrót do poprzedniej strony